Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Elite...Κορασίδων!



 Την ώρα που οι συμμαθήτριές τους προβληματίζονται για τα ανοιξιάτικα πάρτι, τις σχολικές εκδρομές, τις εξετάσεις, δεκαοκτώ κορίτσια ρίχνονται στη «φωτιά» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο.


Γυναικείο Ποδόσφαιρο στην Ελλάδα... Εθνική ομάδα Κορασίδων... Έννοιες που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν εντελώς ξένες με το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι στην πατρίδα μας. Ομως, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τεράστια βήματα και ειδικά στις μικρές εθνικές ομάδες οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη. Υπό την καθοδήγηση του ομοσπονδιακού προπονητή, Αντώνη Πριόνα και των συνεργατών του, οι εθνικές Κορασίδων (Κ17) και Νεανίδων (Κ19) συμμετείχαν το 2016 στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.


 Το 2017 την επιτυχία επανέλαβε μόνο η ομάδα Κ17, που από σήμερα βρίσκεται στη Μασσαλία προκειμένου να λάβει μέρος στον 5ο όμιλο της Elite Round με αντιπάλους το Βέλγιο, τη Ρωσία και τη διοργανώτρια Γαλλία.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και το praktoreio-sport ήταν το μοναδικό μέσο που επισκέφτηκε την αποστολή της εθνικής ομάδας, παρακολούθησε την τελευταία της προπόνηση επί ελληνικού εδάφους και μίλησε με τους πρωταγωνιστές.

ΠΡΙΟΝΑΣ: «Να πάρει το γυναικείο ποδόσφαιρο τη θέση που του αξίζει στα ΜΜΕ»
- Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της ομάδας;
«Εδώ και 2,5 χρόνια προσπαθούμε να έχουμε συνεχή παρουσία στην Elite Round, δηλαδή τις 24 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Οι στόχοι μας είναι μακροπρόθεσμοι και βραχυπρόθεσμοι. Μακροπρόθεσμα, να βρεθεί μια ελληνική ομάδα την τελική φάση, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο. Βραχυπρόθεσμα, επιδιώκουμε κάθε χρονιά που μετέχουμε να πετυχαίνουμε περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη. Άρα και φέτος, στόχος είναι να κατακτήσουμε περισσότερους βαθμούς.

- Το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο έχει μειώσει αρκετά την απόσταση από τις προηγμένες χώρες
«Οι μικρές εθνικές ομάδες έχουν ανέβει πολύ, ωστόσο και οι Γυναίκες παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου στις μικρές κι αυτό έχει αντίκτυπο και στη μεγάλη ομάδα. Η ομοσπονδία έχει αρχίσει και κοιτάζει πλέον το γυναικείο ποδόσφαιρο με πολύ καλύτερο μάτι, ενώ κι οι σύλλογοι οργανώνονται καλύτερα. Οι επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο έχουν φέρει πάρα πολλά κορίτσια κοντά στο ποδόσφαιρο τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σημαντική πρόοδος, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό».

- Τι πρέπει να συμβεί για να ξεπεράσουμε πλέον τη νοοτροπία ότι το ποδόσφαιρο είναι "αντρικό" άθλημα;
«Το γυναικείο ποδόσφαιρο πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει στα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει μια εκπομπή που να παρουσιάζει έστω τα αποτελέσματα της Α΄ εθνικής. Ακόμα και τα κρατικά κανάλια που ενημερώνουν για τη β΄ εθνική του βόλεϊ ή για το γυναικείο χάντμπολ, δεν δείχνουν ποτέ γυναικείο ποδόσφαιρο. Είμαστε πάρα πολύ πίσω, δεν το ξέρει ο κόσμος και ως εκ τούτου διαμορφώνει λάθος εικόνα. Θα σας πω ένα παράδειγμα που έζησα πρόσφατα ο ίδιος στη Φινλανδία. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου άνοιξα την τηλεόραση και υπήρχαν τέσσερα αθλητικά κανάλια, από τα οποία τα τρία έδειχναν live γυναικείο ποδόσφαιρο! Επίσης, να σας πω ότι τα Νησιά Φερόε έχουν πληθυσμό 42.000 κατοίκων. Επίσημα, υπάρχουν 3.500 ποδοσφαιρίστριες, δηλαδή οι διπλάσιες σε σχέση με την Ελλάδα! Ξαναλέω, όμως, ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχουν θετικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης».

- Υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση ενός άντρα ποδοσφαιριστή και μιας γυναίκας;
«Ο αθλητισμός είναι ένας. Οι αρχές προπονητικής καθορισμένες και ξεκάθαρες. Οι γυναίκες μέσα στο γήπεδο είναι παίκτριες και δεν υπάρχει καμία διαφορά. Ο,τι ακριβώς κάνουν οι άνδρες κάνουν και οι γυναίκες. Όπως ακριβώς και στον στίβο. Ένα τεράστιο λάθος όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι τις αντιμετωπίζαμε στο γήπεδο ως εν μέρει κατώτερες. Δεν υπάρχει η έκφραση "ασ'τα, κορίτσια είναι". Είναι αθλήτριες που υπόκεινται σε νόμους και ψυχολογικές αρχές. Ίσως στον ψυχολογικό τομέα, να χρειάζεται διαφορετικός χειρισμός και ιδιαίτερο ταλέντο από την πλευρά του προπονητή για να τις "κερδίσεις". Κι αυτό επειδή είναι πιο δύσκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη μιας γυναίκας»
                                                       Ρούλα Πούλιου [Μεσολόγγι 2008]


 ΝΑΣΗ: «Οταν αγαπάς κάτι ξεπερνάς κάθε εμπόδιο»
Η τερματοφύλακας της ΑΕΛ, Ζωή Νάση, θαυμάζει τον Μανουέλ Νόιερ και τον Τζίτζι Ντοναρούμα. Σε δηλώσεις της στο ΠS υπογράμμισε:
«Ο πατέρας μου ήταν ποδοσφαιριστής και με έβαλε σ΄αυτό το χώρο. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από πέντε ετών. Αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες, όμως όταν αγαπάς κάτι ξεπερνάς κάθε εμπόδιο.
Είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια να παίζω στην εθνική, τόσο για μένα όσο και για όσους πιστεύουν σε μένα. Είναι μεγάλο το βάρος, ίσως σε εμένα λίγο μεγαλύτερο αφού ως τερματοφύλακας είμαι ο τελευταίος παίκτης της άμυνας. Ο προπονητής μας λέει να παίζουμε στο 110% με πάθος για την πατρίδα για να δικαιώσουμε αυτούς που μας πιστεύουν»

ΠΑΤΕΡΝΑ: «Σα να σηκώνεις τη χώρα στους ώμους σου»
Η σέντερ μπακ του ΠΑΟΚ, Μαρία Πατερνά είναι ο θηλυκός... Σέρχιο Ράμος! Θαυμάζει τον αρχηγό της Ρεάλ, αλλά και τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη που ανήκει στον «Δικέφαλο του Βορρά» και αυτήν την περίοδο αγωνίζεται ως δανεικός στην Ομόνοια.
«Από μικρή στη Θεσσαλονίκη έπαιζα μπάλα με τα υπόλοιπα παιδιά. Οι γυμναστές μας έλεγαν στη μητέρα μου να με στείλει για δοκιμή και όντως έτσι έγινε. Ήδη έκανα κολύμβηση όμως σταμάτησα και συνέχισα μόνο στο ποδόσφαιρο. Για ένα μικρό διάστημα υπήρχε δίλημμα, αλλά τελικά δεν δυσκολεύτηκα πολύ να πάρω την απόφαση.
Εθνική ομάδα σημαίνει ότι ανταμείβονται οι κόποι μας. Σημαίνει υπερηφάνεια όταν φοράς το εθνόσημο, σα να κουβαλάς τη χώρα στους ώμους σου».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ 5ο ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ELITE ROUND
24.03.2017, 18.00: Βέλγιο-Ελλάδα
26.03.2017, 15.00: Ελλάδα-Ρωσία
29.03.2017, 17.00: Ελλάδα-Γαλλία

Οι δύο πρώτες αναμετρήσεις θα γίνουν στην πόλη Μαρινιάν και η τρίτη στην Εξ-Αν Προβάνς

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

ΤΕΡΜAΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Ζωή Νάση ΑΕΛ 28/04/2000
Παναγιώτα Χατζηχαρίστου Πανσερραϊκή 14/11/2000

ΑΜΥΝΑ
Μαρία Κατιρτσίδου Αμαζόνες Δράμας 20/06/2000
Μαρία Πατερνά ΠΑΟΚ 08/04/2000
Φωτεινή Δασιοπούλου ΠΑΟΚ 09/07/2000
Ελπίδα Μπριασούλη Αγία Παρασκευή 06/07/2001
Ουρανία Καραμήτρου Ελπίδες Καρδίτσας 08/02/2000
Ζωή Χριστοδούλου Ελπίδες Καρδίτσας 26/07/2001
Θεοδώρα Σωμάδη Αμαζόνες Δράμας 01/07/2000

ΚΕΝΤΡΟ
Μαρία Παλαμά Ελπίδες Καρδίτσας 14/06/2000
Κωνσταντίνα Στράντζαλη ΠΑΟΚ 16/09/2001
Ευαγγελία Καλδή Ατρόμητος 15/09/2000
Ιφιγένεια Γεωργαντζή Αρης 17/08/2000
Ελένη Τσιακλίδου Αρης 19/04/2000
Βασιλική Μπαντή Αμαζόνες Δράμας 05/11/2001
ΕΠΙΘΕΣΗ
Δέσποινα Δρακωνάκη Εργοτέλης 19/05/2000
Αλεξάνδρα Γιαμαλη Αμαζόνες Δράμας 26/12/2002
Γρηγορία Πούλιου Μεσολόγγι 2008 23/10/2000

Προπονητής: Αντώνης Πριόνας Γ
Γυμναστής: Δημήτρης Μπατσίλας
Προπ. τερματοφυλάκων: Μιχάλης Ξημεράκης
Team manager: Αθηνά Πατεράκη
Γιατρός: Αλεξάνδρα Καραβασίλη
Φυσιοθεραπεύτρια: Ελισάβετ Ζέππου
Φροντιστής: Γιώργος Κωτσιόπουλος

Πηγή;praktoreio-sport.gr