Καλώς ήλθατε στο Ιστολόγιο του mesologgi-sport

Οι αεροπορικές τραγωδίες που ξεκλήρισαν ολόκληρες ομάδες

Για πρώτη φορά από το 1993, μία ποδοσφαιρική ομάδα ξεκληρίστηκε σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία. Ο λόγος για την Σαπεκοένσε, μία μάλλον άσημη βραζιλιάνικη ομάδα, η οποία στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, έχοντας προκριθεί στον τελικό του Copa Sudamericana, χτυπήθηκε βάναυσα από τη μοίρα: το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η αποστολή της συνετρίβη στην κεντρική Κολομβία, καθ΄οδόν προς το Μεντεγίν όπου θα έπαιζε τον πρώτο τελικό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές της.


Η τραγωδία αυτή έφερε στο μυαλό των παλαιότερων μνήμες από άλλα αεροπορικά δυστυχήματα στα οποία χάθηκαν σχεδόν ολόκληρες ομάδες. Ας θυμηθούμε τις πιο χαρακτηριστικές:
1949: Η τραγωδία της Σουπέργκα


Στις 4 Μαΐου του 1949 η πρωταθλήτρια Ιταλίας Τορίνο (και κατά πολλούς μία από τις κορυφαίες ιταλικές ομάδες όλων των εποχών) επέστρεφε από ένα φιλικό με την Μπενφίκα στη Λισαβόνα, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η αποστολή της ομάδας συνετρίβη στους πλαϊνούς τοίχους της βασιλικής της Σουπέργκα, που βρίσκεται στην κορυφή ενός διπλανού λόφου. Οι 22 από τους 23 ποδοσφαιριστές εκείνης της θρυλικής ομάδας έχασαν τη ζωή τους.

1958: Τα αδικοχαμένα Μωρά του Μπάσμπι


Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, επιστρέφοντας από το Βελιγράδι μετά από ένα παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έζησε τη δική της τραγωδία: το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή της αγγλικής ομάδας συνετρίβη ενώ επιχειρούσε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου είχε κάνει στάση για ανεφοδιασμό. Οκτώ ποδοσφαιριστές της ομάδας σκοτώθηκαν στο δυστύχημα (Τζεφ Μπεντ , Ρότζερ Μπάιρν, Εντι Κόλμαν , Ντάνκαν Έντουαρντς, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ «Μπίλι» Γουίλαν). Ήταν όλοι τους «παιδιά» του τότε προπονητή της Γιουνάιτεντ, Ματ Μπάσμπι, και εκείνη η «φουρνιά» ποδοσφαιριστών είχε το παρατσούκλι «τα μωρά του Μπάσμπι», λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

1969: Όταν λύγισαν οι «Δυνατότεροι»


Η αποστολή της βολιβιανής ποδοσφαιρικής ομάδας Δε Στρόνγκεστ («οι δυνατότεροι») δεν επέστρεψε ποτέ από το φιλικό παιχνίδι που έπαιξε στη Σάντα Κρουζ. Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1969, το αεροσκάφος που τη μετέφερε πίσω στην πρωτεύουσα Λα Παζ εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από ορεινή περιοχή. Την επόμενη μέρα βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου. Δεν επέζησε κανείς.

1972: Η δραματική ιστορία επιβίωσης που έγινε ταινία


Στις 13 Οκτωβρίου του 1972 η ομάδα ράγκμπι Ολντ Κρίστιανς της Ουρουγουάης ταξίδευε αεροπορικών από το Μοντεβιδέο στη Χιλή, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην αφιλόξενη και παγωμένη οροσειρά των Άνδεων. 16 μέλη της ομάδας σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ άλλοι 13 πέθαναν από τις κακουχίες, καθώς λόγω του δύσβατου της περιοχής ήταν πολύ δύσκολος ο εντοπισμός και η διάσωσή τους. Οι υπόλοιποι 16 κατάφεραν να επιζήσουν τρεφόμενοι από τα πτώματα των νεκρών συμπαικτών τους μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, σχεδόν δυόμισι μήνες μετά. Η ιστορία τους μεταφέρθηκε το 1993 στον κινηματογράφο, στην ταινία Alive.

1979: Μοιραία σύγκρουση στον αέρα


Στις 11 Αυγούστου του 1979 δύο αεροσκάφη τύπου Τουπόλεφ της σοβιετικής Aeroflot συγκρούστηκαν στον αέρα κοντά στη σημερινή πόλη Καμιάνσκε της Ουκρανίας (τότε ονομαζόταν Ντνιπροτζερτζίνσκ). Στο ένα από αυτά επέβαινε η αποστολή της Παχτακόρ, ομάδας του σημερινού Ουζμπεκιστάν. Και οι 178 επιβαίνοντες στα δύο αεροπλάνα σκοτώθηκαν.

1987: Ο πιλότος ήταν ο μόνος «τυχερός»


Στις 8 Δεκεμβρίου του 1987, επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, από ένα παιχνίδι πρωταθλήματος στην Πουκάλπα, η ποδοσφαιρική ομάδα της Αλιάνζα Λίμα γνώρισε τη δική της τραγωδία: το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε η αποστολή της έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, μόλις λίγα χιλιόμετρα πριν την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο. Παίκτες, προπονητές και παράγοντες της ομάδας ανασύρθηκαν νεκροί – ο μόνος που επέζησε ήταν ο πιλότος της μοιραίας πτήσης…

1993: Όταν «έσβησε» η εθνική ομάδα της Ζάμπια


Η καλύτερη κατά πολλούς «φουρνιά» παικτών που έβγαλε ποτέ η Ζάμπια ξεκληρίστηκε στις 28 Απριλίου του 1993, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε η αποστολή της εθνικής ομάδας της χώρας, που θα αγωνιζόταν με τη Σενεγάλη για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1994 έπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοιχτά της Γκαμπόν. Δεν επέζησε κανείς.2011: Θρήνος για την Λοκομοτίβ Γιαροσλάβλ


Ολόκληρη η ομάδα χόκεϊ επί πάγου της Λοκομοτίβ Γιαροσλάβλ ξεκληρίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου όταν το αεροσκάφος που τη μετέφερε στο Μινσκ της Λευκορωσίας από την έδρα της, το Γιαροσλάβλ της Ρωσίας, κατά την απογείωσή του συνετρίβη σε κοίτη ποταμού. Από τους 45 επιβάτες, οι 43 πέθαναν ακαριαία, άλλος ένας έχασε τη ζωή του μετά από λίγες μέρες, και τελικά επιβίωσε μόνο ο μηχανικός πτήσης.
 www.news.gr